Cilj restaurativne stomatologije

Restaurativna stomatologija se fokusira na popravku ili zamenu zuba. Glavni cilj restaurativne stomatologije je poboljšanje oralnog zdravlja i funkcije žvakanja.

Primeri restaurativnih stomatoloških procedura uključuju krunice, mostove, implante i proteze.

Zašto je važna i kome je potrebna restaurativna stomatologija

Restaurativna stomatologija vam daje najbolje šanse za dugotrajno oralno zdravlje. Mi vam možemo pomoći da vratite vaš osmeh u punu funkciju tako što ćemo popraviti oštećene ili pokvarene zube. Ovo poboljšava vašu sposobnost da jedete, govorite i žvaćete.

U situacijama kada vam se pojavi karijes, ošteti ili slomi neki zub kao i da vam neki zub fali i na takav način narušava vaš osmeh, onda je to trenutak da zakažete pregled kod nas.

Koje su vrste restauracija zuba

Postoji nekoliko različitih vrsta zubnih restauracija, u zavisnosti od vaših jedinstvenih potreba za oralno zdravlje:

Plombe (Ispuni)

Kada bakterija pojede vašu zubnu gleđ i izazove rupu, to se naziva karijes. Manji karijesi se obično saniraju zubnim plombama. Tokom ove procedure, vaš stomatolog uklanja pokvareni deo vašeg zuba, a zatim popunjava rupu kompozitnim materijalom boje zuba. Ovo zaustavlja napredovanje karijesa i smanjuje rizik od daljeg oštećenja.

Prednosti naših plombi je što su bazirani na savremenim kompozitnim biomaterijalima koji nisu štetni za organizam. Poseduju dobra mehanička svojstva kao i estetski izgled. Plomba se irađuje tako da se upotpunosti prilagodi obliku zuba.

Devitalizacija zuba (vađenje živca)

Mnogi od nas smo imali prilike da osetimo jači bol zuba. Takvi simptomi nam ukazuju da je bakterija doprla do zubnog živca (pulpe) i da se neblagovremenim lečenjem očekuje jači bol sa cele strane vilice, odnosno do upale živca. Upala zubnog živca se takođe naziva i pulpitis. 

Devitalizacija zuba može biti vitalna i mortalna.

Kod vitalne devitalizacije zuba se vrši mehaničko uklanjanje nerva (živca) pod lokalnom anestezijom. Tokom intervencije nerv se uklanja iz krunice ali i kanala korena zuba, kojih kod nekih zuba ima više. Pored mehaničkog uklanjanja nerva vrši se i mehanička obrada kanala korena zuba, kao i hemijska obrada pomoću različitih medikamenata kao i sredstva za ispiranje (iriganasa). Terapija se završava postavkom plombe ili bezmetalne krunice.

Inleji i Onleji

U situacijama kada je karijes previše razorio krunu zuba do te mere da smo prinuđeni da uklonimo veću zonu zuba tada ne možemo primeniti klasičnu plombu od kompozita, tada se pristupa izradi inleja.

Inleji se najčešće izrađuju od keramike ili od metala (mada u današnje vreme retko). Glavna razlika između inleja i plombe jeste, pored materijala od kojeg se izrađuje, i to što se inlej izrađuje van usta. Zbog toga su za izradu inleja neophodne barem dve posete stomatologu. U prvoj poseti uklanjaju se karijesne mase i priprema se zub za inlej. Zatim se uzima otisak. Na osnovu otiska se u laboratoriji izrađuje inlej koji se zatim, u drugoj poseti, cementira u ustima pacijenta.

Veoma nam je stalo do zdravlja Vaših zuba. Ukoliko želite da se konsultujete sa našim stomatolozima, od sada konsultacije možete obaviti online putem.