Zakažite uslugu

Veoma nam je stalo do zdravlja Vaših zuba. Omogućili smo Vam da u samo nekoliko klikova jednostavno zakažete Vaš termin kod nas. [latepoint_book_button show_service_categories="13"]

Šta je parodontologija i zašto je bitna?

Parodontopatija je hronična inflamatorna bolest bakterijske etiologije koja zahvata potporna tkiva oko zuba. Domaćin ima važnu ulogu u podložnosti bolesti. U ranim stadijumima parodontitisa, neki pacijenti nisu svesni nikakvih problema.

Međutim, kako bolest napreduje, pacijenti se mogu žaliti na krvarenje desni, da primete neprijatan ukus u ustima i, u kasnijim fazama, postati svesni labavih zuba. Ako se parodontitis ne leči, može dovesti do gubitka zuba i funkcije, što može negativno uticati na kvalitet života pacijenta.

Postoje faktori rizika za parodontalnu bolest, uključujući lošu oralnu higijenu, upotrebu duvana, dijabetes, genetiku, lošu ishranu i stres. Važno je uzeti u obzir ove faktore prilikom lečenja pacijenata sa parodontitisom, kako bi se pomoglo uspešnom lečenju. Temeljna procena i dijagnostikovanje tipa parodontalne bolesti korišćenjem trenutnog sistema klasifikacije je od suštinskog značaja.

Prema poslednjim podacima 37% odrasle populacije pati od umerenog hroničnog parodontitisa (sa 4-6mm džepovima), dok 8% populacije pati od teškog parodontitisa (sa džepovima većim od 6mm). Utvrđeno je da teški parodontitis pogađa 11% odraslih širom sveta. Što nam ukazuje na to da moramo biti odgovorniji kao i da redovno imamo kontrole čak i u situacijama kada umesto naših zuba imamo protezu.

Veoma nam je stalo do zdravlja Vaših zuba. Ukoliko želite da se konsultujete sa našim stomatolozima, od sada konsultacije možete obaviti online putem.