Protetika

Zubne proteze zamenjuju izgubljene ili oštećene zube. Oni mogu učiniti mnogo više od poboljšanja vašeg osmeha. Nedostatak zuba može uticati na vašu sposobnost žvakanja i povećati rizik od bolesti desni. Nedostatak zuba takođe može uticati na zdravlje kostiju vilice i dovesti u opasnost druge zube.

Međutim to nije sve jer loše stanje zuba i desnih ima direktne veze sa celokupnim stanjem organizma. Ukoliko nemamo dovoljan broj funkcionalnih zuba onda nismo u mogućnosti ni da žvaćemo. Samo žvakanje predstavlja početak varenja koji je od ključnog značaja za pravilno i zdravo varenje hrane.

Nedovoljno sažvakana hrana dovodi do bolova u želucu, crevima kao i nadutosti. Statistički podaci pokazuju da osobe koje nemaju dovoljan broj zuba su uglavnom gojazni kao i da se povećava šansa za razna druga oboljenja.

U situacijama kada smo prinuđeni da moramo da izvadimo zube koji nisu u stanju da budu popravljeni, protetika nam upravo to rešava tako što nam nadoknađuje nedostajuće zube.

Osim što zdravlje naših zuba utiče direktno na fizičko stanje organizma postoji još jedna bitna stvar koja je danas izražena kao problem a to je psihološko stanje. 

proteza

Postoji nekoliko fiksnih zubnih nadoknada, kao što su krunice i mostovi i mobilne proteze, uključujući totalne i parcijalne.

Šta nam nudi protetika

Kao što smo već rekli, postoje dve jako bitne stvari koje ne smemo da zaboravimo kada je upitanju uloga proteza, a to su:

  • primenom veštačkih zuba poboljšavamo zdravsteno stanje desnih kao i celokupno stanje organizma
  • primenom savremene protetike rešavamo estetske probleme

Parcijalna proteza

Parcijalne proteze nam služe da nadoknade izgubljne zube. Postavlja se jednostavno tako što se oslanja na desni. Izrađuju se da budu mobilne tako da možemo jednostavno da vodimo računa o oralnoj higijeni usta.

Ono što je dobro kod parcijalne proteze jeste upravo niska cena. Međutim ima i svoje mane. A to je da mogu da budu prilično neudobne kao i da dovedu do bola jer poseduju žicu.

Totalne proteze

Koristi se kod pacijenata koji su krezubi. Što se tiče prednosti i mana slična je parcijalnoj protezi. Nisu skupe tako da su pristupačne za većinu a mana je što umeju da budu nezgodne. Vek trajanja fiksne proteze je maksimalno deset godina.

Mostovi

Zubni mostovi se koriste kod pacijenata kojima fali jedan ili više zuba. Most se oslanja na ostale zdrave zube koji se pre toga moraju izbrusiti. Estetski izgleda prilično dobro s obzirom da se nema metalnih delova. Ova protetska rešenja su skuplja od parcijalnih i totalnih proteza. Postoje metalokeramički i bezmetalni.

Krunice za zube

Krunice su fiksni protetski elementi koji se postavljau na zub. Mogu da budu oslonjene na zub ili na zubni implant. Za krunice se može reći da su estetski dobra rešenja za oštećen zub. Što se cena tiče spadaju u skuplja rešenja ali ne smemo da zaboravimo da dobijamo savremeno stomatološko rešenje za naše zube.

Zubni implanti

Zubni implantat je mali stub sa navojem koji zamenjuje koren zuba koji nedostaje. Jednom kada vaš zubar doda krunu na vaš implant, on funkcioniše kao prirodni zub.

Vaš stomatolog može da obnovi zubne implantate pomoću krunica, mostova, pa čak i proteza. Za razliku od tradicionalnih krunica i mostova, implantati ne zahtevaju promenu vaših prirodnih zuba. Mnogi stomatolozi smatraju implante zlatnim standardom zamene zuba.

Veoma nam je stalo do zdravlja Vaših zuba. Ukoliko želite da se konsultujete sa našim stomatolozima, od sada konsultacije možete obaviti online putem.