Prevencija

Preventivna stomatologija predstavlja oblast stomatološke struke koja za cilj ima očuvanje oralnog zdravlja kroz primenu preventivnih mera, edukaciju pacijenta o svim aspektima pravilne nege usta i zuba. Preventivna stomatologija se sprovodi pomoću jednostavnih tretmana svih tkiva prisutnih u usnoj duplji. Specijalistička stomatološka ordinacija dr Nenad Babić, u okviru svojih aktivnosti preventivne stomatologije, radi na podizanju nivoa svesti pacijenata o značaju oralnog zdravlja.

Oralno zdravlje podrazumeva mnogo više od samo zdravih zuba i zauzima značajnije mesto u sveukupnom zdravstvenom statusu čoveka. Poznato je da je usna duplja prepuna bakterija, uglavnom bezopasnih, i uz adekvatnu oralnu higijenu prirodni odbrambeni sistem organizma u stanju je da ih drži ‘pod kontrolom‘.

Od izuzetne je važnosti održavanje i praćenje oralnog zdravlja. Pored zdravlja zuba i lepog osmeha, redovnim kontrolama kod stomatologa možete otkriti i neke druge bolesti čiji se simptomi mogu manifestovati u usnoj duplji. Preventivnim reagovanjem čuvate svoje zdravlje i izbegavate kasnije komplikacije.

Međutim, bakterije u pojedinim slučajevima mogu izmaći kontroli i izazvati probleme lokalnog karaktera, kao što su karijes ili gingivitis (zapaljenje desni). Ukoliko se ne reaguje pravovremeno, bakterije probijaju odbrambenu barijeru i ulaze u krvotok, kada postaju izuzetno opasne i odgovorne za brojne sistemske bolesti i patološka stanja. Nekada se sistemske bolesti u najranijoj fazi manifestuju upravo u usnoj duplji. Njihovim pravovremenim dijagnostikovanjem od strane stomatologa, može se otpočeti sa terapijom na vreme, zato su redovni kontrolni pregledi od neprocenjivog značaja za sveukupno zdravlje.

Prevencija dr Nenad Babić

Naši glavni ciljevi preventivne stomatologije je da na osnovu savremenih naučnih činjenica o etiologiji oboljenja preporučimo I obezbedimo najefikasnije, proverene mere I sredstva za njihovu prevenciju.

Redovno održavanje higijene usta I zuba kao I redovni stomatološki pregledi su najjednostavniji, najekonomičniji I vrlo efikasni načini da se spreče oboljenja zuba I usta.

Mi preporučujemo da se poseta kod stomatologa obavlja na 6 meseci ( po potrebi i češće). U okviru tih poseta pružamo redovno uklanjanje mekih i čvrstih naslaga, kao i motivacija i edukacija o oralnoj higijeni.

Veoma nam je stalo do zdravlja Vaših zuba. Ukoliko želite da se konsultujete sa našim stomatolozima, od sada konsultacije možete obaviti online putem.