Edit Content

Gradimo poverenje

Odlikuje nas velika privrženost pacijentima i profesionalni pristup, svakom pojedinačno. Zato danas možemo reći da to nisu naši pacijenti, već prijatelji naše ordinacije.

Kontaktirajte nas

Pravila ponašanja nakon implantacije

Pravila ponašanja nakon implantacije

Pravila ponašanja nakon implantacije

Bolovi

Uzmite tabletu protiv bolova pre nego što anestezija prestane. Možete uzeti do 6 tableta ibuprofena od 400 mg dnevno. Umereni bolovi mogu da traju 3-5 dana, bolovi su retko intenzivniji ili traju duže. Kontaktirajte nas u slučaju jakog i/ili dugotrajnog bola.

Krvarenje

24-48 sati nakon operacije moguće je blago krvarenje operisanog područja. Kada se krv pomeša sa pljuvačkom, čini se da je krvarenje jače nego što jeste. Izbegavajte ispiranje usne šupljine. U slučaju jakog krvarenja, pokušajte da lokalizujete mesto odakle krvari i lagano pritiskajte tamponom oko pola sata. Ako je potrebno, povećajte pritisak.

Otok

Da biste smanjili otok, hladite lice u intervalima od 10 minuta (naizmenično 10 minuta hlađenja i 10 minuta pauze). Vodite računa da vam glava bude podignuta prvih nekoliko dana – čak i kada ležite. Ibuprofen takođe deluje protiv otoka. Normalno je da otok bude najjači drugog i trećeg dana. Ako vam se ne pojavi kasnije ili ako se pojača posle 3. dana, kontaktirajte nas.

Oralna higijena

Pravilna oralna higijena je presudna za dobro zarastanje i uspeh operacije. Operite zube koji nisu normalno operisani. Očistite naslage sa operisanih zuba i desni pamučnim štapićem namočenim u preporučeni rastvor hlorheksidina (CHX). Posle 24 sata počnite da ispirate usnu šupljinu rastvorom CHX dva puta dnevno. Posle svakog obroka isperite usta mlakom vodom, slanom vodom ili mlakim čajem od kamilice. Operite zube normalno. Ako implanti otvoreno zarastaju, obrišite ih pamučnim štapićem umočenim u CHX rastvor, tako da uvek budu sjajni.

Posle dve nedelje možete očistiti implante mekom četkom (npr. Post Surgical, Gum ili Meridol) i zubnim koncem. Umesto te četke možete koristiti i svoju četkicu, nakon što ste je omekšali držeći je pod mlazom vrele vode. Ako je i dalje bolno, koristite pamučni štapić dok ne budete mogli da koristite četkicu. Kod zatvorenog zarastanja implanta dovoljno je da desni i šavovi budu čisti, prvo pamučnim štapićem, a zatim mekom četkicom za zube. Izbegavajte da „isprobate“ implante jezikom, jezik ima veliku snagu i može da ih olabavi.

Dijeta

Implantima je potrebno od 2 do 5 meseci dok „rastu“ sa vilicom. Veoma je važno da ih za to vreme ne koristite za žvakanje.

Aktivnosti

Teški fizički rad, sport, sauna i sunčanje se moraju izbegavati nedelju dana.

Važno nakon implantacije u donjoj vilici

Ako se osećaj u predelu donje usne/brade ne vrati u roku od 5-6 sati (utrnulost traje), kontaktirajte nas. Takođe nas kontaktirajte ako nekoliko sati nakon zahvata imate jak bol koji ne nestaje. U nekim slučajevima potrebno je odvrnuti implantat za 1-2 mm.