Edit Content

Gradimo poverenje

Odlikuje nas velika privrženost pacijentima i profesionalni pristup, svakom pojedinačno. Zato danas možemo reći da to nisu naši pacijenti, već prijatelji naše ordinacije.

Kontaktirajte nas

Da li je snimanje zuba kod dece štetno?

Da li je snimanje zuba kod dece štetno?

Da li je snimanje zuba kod dece štetno?

Briga o zdravlju zuba počinje od najranijeg doba. Zadatak roditelja je da kod dece razviju navike o pravilnoj negi i pranju zuba. Kontrole kod stomatologa treba da budu redovne i izuzetno su važne, kako bi se očuvalo zdravlje zuba. Osim klasičnih kliničkih pregleda, stomatolozi, radi bolje dijagnostike i provere stanja zuba, snimaju zube, koristeći različite dostupne tehnologije, o kojima ćemo i ovde govoriti.

Kada stomatolog uputi dete na snimanje, kod roditelja se javlja opravdana bojazan – da li je snimanje zuba kod dece bezbedno?

Važnost snimanja zuba

Kako bi odgovorili na ovo pitanje, treba, pre svega, dati odgovor na pitanje zbog čega se snimaju zubi i zašto je to važno. Stomatolog procenjuje kada je neophodno da se uradi snimanje zuba. Snimak pomaže stomatolozima da postave pravu dijagnozu i, na osnovu toga, daju odgovarajuću terapiju. Takođe, snimci omogućuju da se na pravi način pristupi lečenju i da se uradi temeljna priprema za potrebnu intervenciju.

Da li je snimanje zuba bezbedno

Sada kada smo shvatili koliko je važna pravovremena dijagnostika, želimo da vam pomognemo i objasnimo da nemate razloga za brigu kada svoje dete odvedete na snimanje zuba. Doza zračenja kojoj je dete izloženo tokom snimanja je minimalna, i najmanja je u poređenju sa drugim oblastima medicine. Takođe, razvoj moderne tehnologije je doveo do toga da je čovek svakodnevno izložen različitim zračenjima, u mnogo većim dozama od onih koje se emituju tokom snimanje zuba.

Kako bismo još bliže objasnili zračenja kojima smo izloženi, tu je uvek dobro poznata priča o letenju avionom. Na međunarodnim letovima, izloženi smo određenom nivou kosmičke radijacije.  Kosmička radijacija je prirodni izvor zračenja, i, recimo, na putu od Londona do Njujorka, bili bismo ozračeni dozom koja se emituje kao kod rendgena grudnog koša. Osim kosmičke radijacije, svakodnevno smo izloženi i prirodnom zračenju iz Zemlje. Dakle, ono je svuda oko nas.

Razvoj nauke i tehnologije i pojava digitalnih aparata u medicini su doprineli da je doza zračenja tokom snimanja dodatno smanjena, a bezbednost povećana do maksimuma.

Jako je važno napomenuti da se pre samog snimanja, kako bi se zaštitili unutrašnji organi, postavlja kragna ili kecelja (u zavisnosti od toga koje snimanje se sprovodi), koji imaju olovni sloj koji dozu zračenja smanjuje na 10%.

Dakle, da zaključimo, snimanje zuba neće dovesti do bilo kakvih promena u našem organizmu i razloga za brigu zaista nema. Snimanje zuba je svetski priznata dijagnostika koja se decenijama sprovodi i koja nema negativne efekte.

markot

https://www.drnenadbabic.com

Web administrator sistema ordinacije