Edit Content

Gradimo poverenje

Odlikuje nas velika privrženost pacijentima i profesionalni pristup, svakom pojedinačno. Zato danas možemo reći da to nisu naši pacijenti, već prijatelji naše ordinacije.

Kontaktirajte nas

Zubne ciste: Kako nastaju i kako se leče

Zubne ciste: Kako nastaju i kako se leče

Zubne ciste: Kako nastaju i kako se leče

Cista na zubu predstavlja patološku šupljinu i sastoji se od vezivnog i epitelnog tkiva, dok je unutrašnjost ispunjena tečnošću, tj. gnojem koji je proizvod borbe bakterija u samom zubu i cisti.

Obično se javlja na koštanom tkivu, najčešće oko vrha korena zuba. Ova vrsta ciste naziva se radikularna i nastaje kao reakcija organizma na konstantnu infekciju.

Folikularna cista je, takođe, veoma rasprostranjena. Njoj su skloni impaktirani zubi, što znači da se formira oko krunice neizniklog zuba. Nije redak slučaj da se cista javi i na obrazima, vratu, desnima ili usnama.

Prema učestalosti javljanja mogu biti akutne i hroničneAkutne ciste javljaju se samo jednom. S obzirom da se lako uočavaju lečenje je moguće odmah sprovesti. Za razliku od njih, hronične se sporije razvijaju, u početku ne pokazuju ikakve simptome, pa se otkrivaju u kasnijoj fazi.

Zašto nastaje cista na zubu?

Cistu na zubu najčešće izaziva karijes. Ukoliko se na vreme ne sanira bakterije prodiru u zubnu pulpu. Odatle se infekcija širi dalje u predeo vrha korena zuba. Ukoliko je odbrambeni mehanizam jak, organizam će moći da savlada ekspanziju bakterija. Kao rezultat ograničavanja procesa nastaje gnojna kesa, tj. cista. U protivnom, kada organizma ne može da se izbori sa infekcijom ona prelazi u kosti i meka tkiva, stvarajući apscese i flegmone.

Osim karijesa, i parodontopatija se svrstava u uzročnike. Naime, oštećeni prostor desni oko zuba u kome se nalaze parodontalna vlakna stvara pogodno tlo za prodor bakterija i razvoj infekcije. Kako ova vlakna imaju funkciju vezivanja zuba za koštanu čašicu vilice, postoji opasnost da se infekcija prenosi iz jednog u drugi deo, što znači da se cista na vrhu korena može javiti i na potpuno zdravom zubu.

Ponekad, oterećenje pri žvakanju kod nepravilnog položaja zuba može da dovede do formiranja procesa na vrhu korena i pojavu ciste.

Koji su simptomi ciste?

U početnoj fazi, cista na zubu, uglavnom, ne pokazuje jasne simptome. Zbog toga se dijagnostifikuje tek kada dođe do otoka i bola.

Ipak, postoje znaci koji ukazuju na moguće postojanje problema. To su, pre svega, nelagodnost ili bol prilikom žvakanja, zatim pigmetacija na zubima kao pokazatelj odumiranja zubne pulpe.

Prevelika karijesna lezija, koja je obuhvatila veći deo zuba, nateklina kod korena ili tvrdo izbočenje na kosti iznad zuba karakteristični su simptomi cisti. Dok je pojava neprijatnog sekreta iz nosa znak da je cista perforirala sinus.

Da li cista na zubu može da dovede do ozbiljnih stomatoloških problema?

Cistu ne treba olako shvatati. Ukoliko se ne leči, vremenom, se širi i resorbuje okolnu kost što za posledicu ima gubitak zuba, ali i nastanak patološkog preloma vilica. U retkim situacijama ćelije epitelnog omotača ciste prelaze u zloćudne formirajući tumore.

Ako se nalazi u gornjoj vilici postoji opasnost da zapuši sinusnu šupljinu i izazove upalu sinusa, alergije i probleme sa disanjem.

Imajući u vidu komplikacije koje dovodi cista na zubu, neophodno je sprovesti lečenje čim se problem uoči.

Kod manjih cisti izvodi se lečenje kanala korena zuba, a veće se odstranjuju hirurškom intervencijom, pri čemu se razlikuju 2 metode – delimično otklanjanje u nekoliko etapa (cistostomija) i uklanjanje čitave ciste odjednom (cistektomija).

Nemojte da dozvolite da pojava cisti naruši Vaše dentalno i ukupno zdravstveno stanje organizma. Naši stomatolozi imaju bogato iskustvo u lečenju i otklanjanju ovakvih stanja, tako da već danas zakažite redovan stomatološki pregled u stomatološkoj ordinaciji „Dr Nenad Babić“.

[latepoint_book_form]

markot

https://www.drnenadbabic.com

Web administrator sistema ordinacije