HomeZa pacijente

SAVETI

Higijena rane

Ne ispirati ranu 2-3 dana nakon zahvata,ostale zube normalno prati. Prva dva dana izegavati vruće napitke i hranu.

Bolovi

Bolovi su normalni i očekivani nakon hirurških intervencija,mogu se ublažiti analgeticima. Prvu tabletu popiti pola sata nakon zahvata,potom ih uzeti po potrebi. Ne uzimati analgetike na bazi acetilsalicilne kiseline- Aspirin,Andol !!

Krvarenje

Pojava laganog krvarenja ( sukrvice ) posle zahvata je normalna. Očekuje se i pojava blagog otoka u regiji gde je vršen zahvat, naročito prva dva dana. Otoci se mogu ublažiti korišćenjem hladnih obloga.

Aktivnosti

Izbegavati teže fizicke aktivnosti prva 2-3 dana ( nekada i duže ).

*Pacijent je u toku hirurške intervencije zaštićen antibioticima koji su mu prepisani dva dana pre zakazanog zahvata,ta zaštita se nastavlja još 3 do 5 dana. Vrsta antibiotske terapije se usklađuje sa zdravstvenim statusom svakog pacijenta posebno !

*Konci se skidaju 7 do 14 dana nakon intervencije!

Kod oroantralne komunikacije

Prve dve nedelje nakon zahvata treba izbegavati duvanje nosa, kijanje, grejanje rane i teže fizičke napore.
Treba uzimati mekšu hranu (mlaku) te žvakati na suprotnoj strani od operisanog područja.
Koristiti sprej za nos (npr. Olynth, Operil) i to 3x na dan sljedećih 5 dana. Operisano područje ne četkati dve nedelje nakon operacije. 24 sata nakon operacije početi koristiti rastvore za ispiranje usne šupljine koje sadrže 0.12% CHX (hlorheksidin) i to 2-3x na dan, maksimalno  dve nedelje. Ostale zube prati normalno.
Lekove uzimati prema uputama.
Nakon zahvata obraz hladiti u intervalima od 10 minuta.
Konci se vade deve nedelje nakon zahvata.

Sterilizacija

  • Sterilizacija, dezinfekcija i higijena na najvišem nivou
  • Korišćenje potrošnih i jednokratnih materijala
  • Precizne metode i protokoli

Svi instrumenti u našim ordinacijama se sterilišu i dezinfikuju ili se koriste jednokratno (pregače, rukavice, maske, čaše, sisaljke, igle za anesteziju, iglice za ispiranje korenskih kanala itd).

Uz visoko standardizovane postupke sterilizacije i dezinfekcije koje prolaze svi pa i najsitniji instrumenti koji se koriste tokom obrade pacijenta, bitno je naglasiti da se i ostali predmeti i delovi nameštaja, ostale opreme i uređaja dezinfikuju.

Korišćenjem preciznih protokola i metoda osigurani su najviši standardi sterilizacije, dezinfekcije i higijene kako za pacijente tako i za osoblje ordinacije.

https://www.drnenadbabic.com/wp-content/uploads/2022/06/odabrani-logo.png

Mi smo prijateljski tim stomatologa koji rade zajedno kako bismo osigurali da dobijete najbolji tretman koji vam je potreban.

Social Networks

Posetite naš instagram profil

Copyright 2022 Dr Nenad Babic. All rights reserved.