info
DR

 

ORDINACIJA

Naše dental usluge

Dentalni implantati i oralna hirurgija

Najčešći problem jesu zbijeni i nepravilno postavljeni zubi koji se najefikasnije rešava u mladosti. Postoje bravice u boji zuba kao i potpuno providne bravice koje su gotovo neprimetne na zubima.

Neke od nasih usluga

• Preventivna stomatologija • Dentalna patologija • Endodoncija • Stomatološka protetika • Oralna hirurgija • Dentalna implantologija • Parodontalna hirurgija • Izbeljivanje zuba • RVG i OPG dijagnostika • Cerec 3 (inlay, onlay, veneers) • Rekonstrukcija osmeha • Potpuna oralna rehabilitacija

Endodoncija

Endodontsko lečenje zuba je možda i najneprijatnije iskustvo pacijentima. Današnja tehnologija kojom možemo odrediti dubinu kanala korena(apeks lokator), instrumentacija i materijali kojima ih punimo(gutaperka), nam pomažu da ta neprijatnost nestane. Saniranjem problema kanala korena zuba i konzervativnom sanacijom dobijaju se vrhunski rezultati.

Restaurativna terapija

Amalgam predstavlja jedan od najstarijih restaurativnih materijala za direktne ispune na bočnim zubima. Taj materijal je zahtevao opsežne preparacije zuba i imao dosta negativnih svojstava (toksične i alergijske reakcije, količina žive), danas se retko koristi. Kompozitni materijali predsavljaju značajan korak napred u stomatološkoj kliničkoj praksi, pre svega zbog svojih estetskih osobina, zadovoljavajućih bioloških kvaliteta i pihvatljivih fizičkih i hemijskih karakteristika.

Implantologija

Implantati su metalni šrafovi napravljeni od titana i titanskih legura.Ugrađuju se u viličnu kost i predstavljaju kliničku zamenu za koren zuba. Nakon ugradnje sledi faza zarastanja kosti oko implantata. Faza zarastanja traje od tri do šest meseci. Nakon ove faze u implantat se ugrađuje kruna zuba i dobija konstrukcija koja funkcionalno i estetski imitira prirodni zub. Postoje uslovi za ugradnju implantata, a to su: zdrava kost i gingiva.

Ortodoncija

Najčešći razlog zbog kojeg su pacijenti izbegavali ortodontske tretmane jeste metalni osmeh, odnosno upadljive metalne bravice. Danas je taj problem prevaziđen jer postoje bravice u boji zuba kao i potpuno providne bravice koje su gotovo neprimetne na zubima. Nakon ortodontskog tretmana, pacijenti uglavnom urade izbeljivanje zuba ili ukoliko oblik zuba nije zadovoljavajući, vrši se korekcija oblika zuba fasetama ili plombama.

Zubni kamenac

Odmah po nicanju zuba, na njima dolazi do taloženja glikoproteina i lipida iz pljuvačke i stvaranja nevidljive naslage (stečena zubna pelikula) koja je čvrsto vezana za zub. Dentalni plak nastaje tako što ovu naslagu naseljavaju mikroorganizmi i druge organske i neorganske materije. Dentalni plak je osnovni uzrok parodontopatije.

Povlačenje desni- recesija gingive

Povlačenje desni definiše se kao pomeranje nivoa ivice gingive tj.ivice desni u pravcu vrha korena zuba. Može da zahvata više ili manje sve prisutne zube ili se pak manifestuje samo na pojedinim zubima. Povlačenje desni oko većine ili svih zuba klinička je manifestacija uznapredovalog stadijuma parodontopatije. Nakon početnog stadijuma parodontoze, koji se karakteriše akutnim zapaljenjem desni ( desni su crvene, uvećane, krvare prilikom pranja ili konzumiranja žilave hrane npr.jabuke) dolazi do njihovog propadanja i ta destrukcija klinički se registruje kao ogolićenje korena zuba te oni izgledaju kao da su izduženi.

Parcijalna pločasta i skeletirana proteza

Mobilne nadoknade koje se koriste kod krezubih pacijenata čime se nadoknađuju jedan ili više(ali ne svi) izgubljeni zubi i postiže normalna funkcija stomatognatog sistema. Sastoje se od tri osnovna dela: 1. deo koji naleže na viličnu kost i nadoknađuje njen izgubljeni deo a izrađuje se od akrilata; 2. veštački zubi koji se ugrađuju u akrilat; 3. deo koji povezuje protezu i prirodne zube, kao što su kukice i atečmeni. Parcijalne proteze se oslanjaju na preostale zube u vilici.

Totalna proteza

Totalna proteza je mobilna nadoknada (može i mora da se vadi iz usta , prvenstveno radi održavanja oralne higijene) koja predstavlja izbor nadoknade kod bezubih pacijenata. Ona treba da učestvuje u osnovnim funkcijama stomatognatog sistema ( disanja, gutanja, žvakanja, govora). Totalnom protezom treba da se postigne puna funkcionalna vrednost- stabilnost i retencija, zadovoljavajući estetski izgled. Najčešći materijal koji se koristi za izradu je akrilat.

Keramičke fasete

Porcelanske fasete predstavljaju protetski rad pomoću koga je moguće nadoknaditi deo zuba, prekriti i zaštititi površinu zuba i na taj način ispraviti krivo postavljene zube. Primenjuju se kod zuba sa velikim brojem plombi i za maskiranje devitalizovanih ili čak polomljenih zuba. Ne zahtevaju opsežno brušenje zuba. Keramičke fasete pre svega daju prirodan izgled zubima, otporne su na prebojavanje što je važno za ljude koji su pušači, koji konzumiraju kafu u velikim količinama.

Krunice i mostovi

Fiksne nadoknade kojima se nadoknađuju zubi koji nedostaju ili zubi kojima je iz bilo kog razloga narušen estetski izgled. Zubne krunice- navlake, nadoknađuju izgubljeno zubno tkivo i potpuno imitiraju oblik, veličinu i boju. Mostovi- zubne nadoknade od najmanje dve spojene zubne krunice. Faktori koji moraju biti zadovoljeni su: dobro stanje desni, kosti i dobra oralna higijena….Uslov koji mora biti ispunjen jeste postojanje stabilnih i zdravih zuba za koje se fiksiraju ili zubnih implantata koji služe kao nosači.


Uvođenjem savremenih metoda i tehnika rada postavljen je osnovni cilj – individualan pristup u prevenciji, lečenju i unapređenju oralnog zdravlja kako bi se zadovoljile potrebe svih klijenata i opravdali dosadašnji uspesi u radu.